a stereo mcs mesteri 7. albuma (emperor’s nightingale 2011)

múltkor ledöbbentem. a 7 kollegám közül senki sem ismerte a stereo mcs-t. úgy, hogy van köztük 30+ éves is, nem csak gyermekek. hihetetlen. aki már aktív bulizó volt a 90-es években az nem tudott olyan helyre menni, ahol nem a connected-re illetve a step it up-ra rázta volna a seggét az egész klub.

a brit hip-hop később meghatározó szereplőjévé váló együttest az énekes Rob Birch és a DJ/producer Nick Hallam alapította a 80-as évek végén. az első albumuk 89-ben jelent meg és még nem durrant akkorát, mint a supernatural 90-ben. a 92-es connected albumuk pedig már UK nr. 2 lett, ami óriási siker egy underground hip-hop csapattól.

ezzel el is érkeztek a karrierjük nagy válaszútjához.

ekkor simán lehettek volna a legfelkapottabb, világkörüli turnén stadionokban fellépő szupercsapat, de ők inkább a saját útjukat választották. ez a rövid interjú talán magyarázatot ad egy picit arra, hogy miért nem lettek óriásübersuperstar-ok.

a világkörüli turné helyett 9 év csend következett. persze már 2000-ben megjelent a dj kick albumuk, de ez csak az előszele volt a ’01-es deep down and dirty albumnak, ami atombombaként robbant. semmi önismétlés, viszont óriási energia, húzós effektek, slágeres odamondás. le voltam nyűgözve. azért már akkor látszott a fiúkon, hogy az a 9 év picit megviselte őket lelkileg és fizikailag is. a rocknroll életmód jelei egyértelműen kiülnek az énekes arcára.

aztán 4 év csend a következő albumig. paradise a címe. visszafogott, elgondolkodtató, érzelmes. elsőre nem tetszett, de azóta meghallgattam 100-szor, és nehezen találok benne hibát.
aztán a fiúk lendületet kaptak mert csupán 3 évnek kellett eltelnie a következő nagy gurításig, ami a double bubble dupla album volt. ez igazi táncolós, zúzós hibbátlan darab. a kedvencem az 1-es lemez rejtett száma, ami a human után kezdődik vagy másfél perccel, de ugyanaz a track. changes – fantasztikus.
azért az jellemző sajnos a zenebiznisz állapotára, hogy egy darab reklámot nem láttam erről az albumról, és a megjelenése után hónapokkal kellett értesülnöm a megjelenéséről.

nem történt ez másképp az új, 2011-es albummal sem. mivel jövő hétfőn megyünk koncertre az A38-ra picit ránéztem az együttesre a neten, és hopp! augusztusban jött ki az új album, amit teljes egészében meghallgathatsz itt.
nem szeretném túlanalizálni a kritikát, de annyit kell mondanom, hogy megint tudtak újat hozni a srácok. a hangzás friss, odabaszós, több remek sláger (bring it on, phase me, desert song, tales) és egy azonnali nagy kedvenc múltba révedés:

kihagyhatatlan az új album. nálam 9/10. rob külalakja pedig ezzel a narkós hajléktalan hatással minden várakozásomat felülmúlja.

Reklámok

Egy gondolat “a stereo mcs mesteri 7. albuma (emperor’s nightingale 2011)” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: stereo mcs: A38 koncert beszámoló « bandirepublic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s