hogyan éltessen az isten sokáig? mondjuk 100+ évig!

a mai bejegyzés apropója, hogy kedvenc szomszédunk erzsi néni – aki már kvázi családtag és intézmény – ma 90 éves. ebből az alkalomból kívánok neki itt is jó egészséget, örömöt, boldogságot és hogy telejesüljenek az ő vágyai!
erzsi néni nekem az egyik hétköznapi hősöm, példaképem. hogy miért? mondjuk magyarországon 90 évig élni önmagában rendkívüli teljesítmény sajnos, de nem csupán az évek számáról van szó, hanem az élet minőségéről.
20111218-073144.jpg

iker-kísérletek azt bizonyítják, hogy az életkort csupán 10%-ban határozzák meg a genetikai okok, a többi 90% az életmódtól függ. ezért is nézem mindig érdeklődéssel, hogy hogyan él a mi szeretett erzsi nénink. sokat szokott mesélni az életéről, ami tele van érdekes és szomorú történetekkel. mondhatnám, hogy tipikus magyar story. a világháború előtt került föl vidékről pestre cselédlánynak. majd a szocializmusban dolgozott az elzett gyárban, ahol megismerkedett a melós férjével, akit sajnos korán el kellett temetnie. dodika, a fiuk szintén melós volt a gyárban, és ő is fiatalon halt meg. mikor nyugdíjba ment tovább kellett dolgoznia a megélhetésért. a pozsonyi úton helyezkedett el a mai park kávéházban. szóval keményen végigrobotolta az életét. mégsem tört meg az élet terhe alatt. ma is rendkívül aktív, kirobbanó szellemi és fizikai állapotban van.

mindig is az izgatott, hogy hogyan csinálja?

két dolgot emelnék ki:

1. mindig vidám, jókedvű. akármiről is legyen szó, ő repesve beszél a témáról. a legkisebb dologért is rendkívül hálás. mindig.

2. nem szed semmilyen gyógyszert. amikor erre terelődik a szó mindig huncutul felröhög, és azt kérdezi: minek?!

az életmódra visszatérve még érdekes megemlíteni, hogy erzsi néni nem érti azokat, akik olajjal főznek, ő a klasszikus, zsíros magyar konyhát viszi. továbbá szeret tintázni picit. mindig van nála otthon konyak vagy bon-bon meggy, és szívesen koccint, ha vendég érkezik. szóval nem a reform életmód vonalat tolja. és mégis remekül van.

az alábbi előadás jobban rávilágít arra, hogy mik is a legfontosabb összetevői egy tartalmas, minőségi és hosszú életnek. dan buettner és csapata a világ “kék zónáit” tanulmányozza: azokat a közösségeket, ahol az idősek élettel és energiával teli rekord-életkort élnek meg. az alábbi video-n megosztja velünk az étrendjük és az életmódjuk 9 közös vonását, ami fürgén tartja őket 100 fölött is.

ha tetszett ez az írás, akkor csatlakozz a bandirepublic blog közösségéhez a facebookon!

3 gondolat “hogyan éltessen az isten sokáig? mondjuk 100+ évig!” bejegyzéshez

  1. no big secrets, these things were written by the Bible centuries ago . :) God invented life.

  2. Visszajelzés: 3 hónap nikotin nélkül, golyóálló mellényben « bandirepublic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s