KKKK: Izrael #3

Kibuc karácsonyi külön kiadás

Már 3 hónapja voltunk a kibucban, ahol átéltem számos kulturális sokkot. Tény, hogy a világégés után Magyarországon maradt zsidók nagy része teljesen asszimilálódott, vegyes házasságokat kötött és a magyar/keresztény hagyományok szerint tartotta az ünnepeket is. Így volt ez az én apai nagyszüleimmel is. Nekem gyerekkoromban a karácsony volt az év fénypontja. Zsidó ünnepet először a kibucban éltem meg: rosh hasana (zsidó újév), szukot, hannuka. Érdekes volt, hiszen többek közt azért mentem ki Izraelbe, hogy megismerkedjek a családom által egyáltalán nem ápolt zsidó kulturális hagyományokkal.

Mint említettem a piszkos 12, más néven a magyar maffia picit nehezen illeszkedett be a kibuc által diktált rendszerbe. A megfigyeléseim alapján közülünk sokan (ha nem mindenki) otthon rendszeresen megünnepelte a karácsonyt. Egyértelmű volt tehát, hogy a kibucban sem lehet ez másképp, mivel egyébként is mindent megtettünk annak érdekében, hogy az identitásunk maradék morzsáit megtartsuk abban az erősen idegen környezetben. Például szilveszterkor, helyi idő szerint hajnal egykor (Magyarországon éjfélkor) közösen elénekeltük a himnuszt.

Szóval eldöntöttük, hogy megtartjuk a karácsonyt. Ez abban a cionista környezetben elég meredek ötlet volt, de minket nem lehetett eltántorítani. Nem volt veszteni valónk. Már nagyon hiányzott a megszokott életmódunk. Lázadni akartunk.

Megszületett a haditerv:

minden részletre kiterjedő karácsonyi ünnepség részleteit körvonalaztuk mi magyarok. Bejgli és szaloncukor sajnos nem volt, de azért karácsonyfát azt mindenképpen szerezni akartunk. Annyit tudni kell, hogy Izrael talaja és klímája nem éppen az Amazonas-menti őserdőkhöz hasonlatos bioszféra burjánzását facilitálja (lásd még: kopár szík sarja), ezért minden egyes fa óriási becsben van tartva. Minden évben az állam alapításának évfordulóján facsemetéket ültetnek a népek a jövő nemzedékének. Egyértelmű választás volt tehát fenyőfát lopni. (az előző bejegyzésnél valaki kérdezte, hogy miért hívtak minket magyar maffiának, nos…)

Az éj leple alatt indult az akció. A 3-as szoba teljes állománya tette ki a kommandós csoportot (azaz a két szobatársam és én). Az egyikük, aki a karbantartóknál dolgozott szerzett egy fűrészlapot, amellyel a tervek szerint kivághattuk a kibuc tőlünk távol eső részén telepített fenyők egyikét. Természetesen mindennek a legnagyobb titokban kellett történni, hiszen óriási botrány lett volna, ha rájönnek, hogy megöltünk egy fát.

Mindannyian felkészültünk tehát az akcióra, és a megbeszéltek szerint nem egyszerre hárman hagytuk el a bázist, hanem egy megbeszélt helyen találkoztunk, ahová egyenként lopakodtunk oda. Marci (akinek már említettem néhány furcsaságát az előző beszámolóban) a fedett akció lényegét annyira átérezte, hogy nemzeti színű piros-fehér-zöld tréning felsőben jelent meg, melynek hátán hatalmas betűkkel a következő, a figyelem elterelésre és a rejtőzködésre tökéletesen alkalmas szöveg állt: HUNGARY.

Hát így esett, hogy zokogó röhögéssel küzdve szaladtunk végig a kibucon éjjel egy lopott fenyőfával és fűrésszel a kézben csak azért, hogy mi a kis magyar csapatunkkal meghitten ünnepelhessük Jézus Krisztus születésének emlékét egy olyan országban, ahol annak idején nyilvánosan kivégezték szegényt.

Egyébként Izraelben a hannuka az az ünnep, ahol a gyerekek ajándékot kapnak és összejön az egész család.

Számos keresztény vallású is él az országban, akik nagyjából a nálunk ismert módon ünnepelnek.
Azért azon picit elcsodálkoztam, amikor Haifa arab negyedében a mikulás arabul énekelte a ‘jingle bells’-t. Ez tette fel nekem Izraelben az i-re a pontot karácsony-ügyileg.

Az eredeti írás az origo Határátkelő blogján jelent meg az izraeli sorozat keretében.

Reklámok

4 gondolat “KKKK: Izrael #3” bejegyzéshez

  1. nagyon nevetek!!! :) … ” meghitten ünnepelhessük Jézus Krisztus születésének emlékét egy olyan országban, ahol annak idején nyilvánosan kivégezték szegényt.” ez pedig ül nagyon, nálam abszolut respect és köszi! :)

  2. Visszajelzés: ahol 10 évvel tovább élsz: izrael #4 « bandirepublic

  3. Visszajelzés: hulla fenyő karácsonykor | bandirepublic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s