2012 a változás éve? felőlem jöhet!

szokatlan a helyzet

akárhová nézek csak a vészjósló híreket látom. még a kedves barátaim közül is sokan ilyenekkel traktálnak megállás nélkül. pedig szerintem már mindenkinek átjött az üzenet, hogy a világban rendszer szintű dolgokkal van probléma és minden mindennel összefügg. például, ha bedől usa, akkor a kínai gyerekek nem fognak több műanyag szart gyártani napi egy tál rizsért.

rendben. az én kérdésem most is az, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben a mi egyéni szintünkön? képesek vagyunk-e megváltoztatni a szituációt?
szerintem nem az határoz meg minket, hogy milyen problémánk van, hanem hogy hogyan reagálunk rá.
 

rajtad múlik, hogyan reagálsz

az egyik lehetséges reakció
a fent említett: “én már mióta ezt hajtogatom, hogy gáz van”, majd később, az “ugye én megmondtam, hogy baj lesz!” ezzel az a gondom, hogy szerintem kontraproduktív. semmi másról nem szól, mint a negatív gondolatok gerjesztéséről, ami visszahat mindenkire. akár képes bevonzani egy olyan összeomlást is (személyes vagy globális szinten), amitől a vészmadarak óva intenek.
mellékhatásaként pedig folyamatosan viharfelhők vonulnak a fejünk fölött és képtelenek leszünk meglátni a megoldást jelentő fénysugarat, amikor felcsillan az égbolton. a másik lehetőség, hogy miután megértettem azt az élethelyzetet, amibe kerültem, illetve a probléma természetét, elkezdek azon dolgozni, hogy a legjobbat hozzam ki a lehetőségek közül. ha mindenki a saját hozzáállását megváltoztatja, akkor az egész világ megváltozhat hiszen a rendszer az egyének összességéből áll. arról, hogy miként kezdjük el a saját attitűdünk átgondolását már korábban írtam pár sort.

mi lesz a nyugati civilizációval? ez a magyarokra is érvényes?

azzal kapcsolatban, hogy rogyadozik a globális pénzügyi rendszer sokszor hallom, hogy ez így van rendjén, hiszen ilyen az evolúció: az életképtelen kipusztul. kíváncsi vagyok, hogy még hány alkalommal fogja megpróbálni a rendszer saját hajánál fogva kihúzni magát a mocsárból. bár lehet, hogy ez is csak egy ciklikus válság, amire szükség van a rendszer természeténél fogva – gondolok itt a folyamatos növekedésbe vetett hitre. hiszen nem lehet folyamatosan növekedni, viszont egy kellemes válság vagy háború úgy visszavágja a mutatókat, hogy onnan újra indulhat a felívelés.
azt hogy ez most egy V vagy W féle válság, illetve, hogy ez már maga az összeomlás (amit sokan kárörvendve várnak, bárcsak érteném miért) csupán jó pár év múlva tudjuk majd eldönteni. addig is szeretném azt hinni, hogy amit az elmúlt évszázadban az emberiség létrehozott nem az ördögtől való és a velejéig rossz, hanem egy szép jövő alapja. ha belegondolunk, hogy mennyivel könnyebb, biztonságosabb az életünk, mint a szüleinké, pláne nagyszüleinké volt, akkor egy kicsit talán átértékeljük az életszínvonalunkak becsmérlő kijelentéseket.
továbbá a belpolitikai helyzetet tekintve talán törvényszerű volt, hogy újra önkényuralmi irányba sodródjon az ország, mivel a 89-es rendszerváltás idején a társadalmunk nem volt érett egy demokratikus rendszerre. és a jelek szerint még most sem az. a magyarok egy szabadságot szerető nép, amely igazán sosem volt szabad az elmúlt évszázadokban. ezért egészen addig fog ismétlődni a szabadságunk elvesztése, amíg társadalmi szinten nem leszünk képesek egy igazságos, de szociálisan érzékeny és szolidáris, az egyéni szabadságjogokat maximálisan elismerő rendszert létrehozni, ahol a közös célok érdekében mindenki önként korlátozza a saját mozgásterét, ha arra van szükség. mert ez nem a politikusokon múlik, hanem rajtad, rajtam, a kopasz audison meg a szomszéd nénin és minden egyes emberen ebben az isten áldotta országban.

változtass most és ne versenyezz!

ez már az új év, és minden arról szól, hogy 2012 a változás éve lesz. hát legyen ez a pozitív irányba való változások éve, mint ahogyan az összes többi ezután! nem a verseny számít. nekünk nem a szomszédhoz, a kollégához, a szlovákokhoz kell hasonlítani önmagunkat. az irígység szörnyű átok. nekünk csupán arról kell megbizonyosodnunk, hogy a saját lehetőségeinkhez képest előre haladunk. nem a végcél, a megérkezés a fontos, hanem az, hogy úton legyünk és meg ne álljunk.
te már elindultál a változás útján? te hogyan kezeled a jelenlegi helyzetet? képes vagy derűsen tekinteni a rád váró napokra? ha igen miért?
kérlek oszd meg itt a te bölcsességed! amennyiben tetszett az írás, akkor csatlakozz a bandirepublic blog közösségéhez a facebookon vagy kövesd az eseményeket a twitteren!

Bandirepublic | Promote your Page too

Reklámok

8 gondolat “2012 a változás éve? felőlem jöhet!” bejegyzéshez

  1. Nos, Bandi, ez nagyon tetszett! :) Köszi. Nem hiszed el, hogy mennyire fáradt vagyok már a sok maszlagot hallgatni. Te hiteles is vagy, mert az Életed te magad vagy, és nem csak eljátszod, mint egy szerepet… Rengeteg boldogat nektek 2012-ben is! :)

  2. A vészjósló hírek a kollektív para fenntartását szolgálják! Jól látod, a tudat teremtő ereje hozza létre a bennünket körülvevő világot, tehát először magunkban kell “rendet rakni”. Fontos, hogy újra kontaktust teremtsünk a természettel, lássuk annak összetettségét, és elfogadjuk törvényeit, hiszen mi is része vagyunk, nem felette állunk. Fontos, hogy a félelem, és gyűlölködés helyét a szeretet vegye át szívünkben, hogy a szeretet mutassa az utat! A most(!) a kulcs, a jelenlét, hogy mennyire kontrolláljuk gondolatainkat, egónkat, s hogy nem az irányít minket. A legfontosabb pedig, hogy ezt a szemléletet saját példánkon kersztül átadjuk gyermekeinknek! Az élet csodálatos dolog, csak fel kell fedezni!!!! Minden helyzetből tanulunk, az élet tanít, adjuk hát át magunkat neki, nincs mitől félni, a megoldások mindig előttünk hevernek, “csak” észre kell vennünk. Nem az ország, a világ problémáit kell megoldani, jól látod, hanem magunkat kell megváltoztatni! A jó példa is “ragadós”! Jó gondolataid vannak! Béke tesó!

  3. Visszajelzés: bandi légy önmagad! és köszönöm « bandirepublic

  4. Visszajelzés: best of első év | bandirepublic

  5. Visszajelzés: google zeitgeist: mi volt a neten 2012-ben? | bandirepublic

  6. Visszajelzés: 2012 búcsú és köszönet | bandirepublic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s