breaking bad (2008-?): egy zseniális sorozat ajánlója

az utóbbi időben egyre kevésbé vagyok képes tv-t nézni. valószínűleg a gyenge műsor struktúra és a sűrű reklámblokkok tehetnek a dologról. egyszerűen lehetetlenség elmélyedni úgy egy filmművészeti alkotásban vagy egy érdekes dokumentum, esetleg ismeretterjesztő filmben, hogy 5-10 percenként kizökkentenek egy harsányan üvöltő fejfájáscsillapító reklámmal, amitől az egész kibaszott család boldogabb lesz. ilyenkor mindig csatornát váltok és egy másodpercen belül elfelejtem, mit is néztem addig. ez így tényleg az agy rágógumija. maradnak hát a DVD-n és egyéb módon beszerzett filmek, illetve a UPC boxon rögzített adások, ahol legalább a reklámok átpörgethetők.

további észrevételem, hogy az egészestés mozifilmek színvonala az utóbbi évtizedben egyrészt folyamatosan zuhan, illetve hollywood eltolódott abba az irányba, hogy minden kasszasikerből további folytatásokat készítenek. másrészt megfigyeltem, hogy ezzel a trenddel párhuzamosan (vagy ezt megalapozandó) a tv-re készült sorozatok színvonala olyan durván emelkedett, hogy mára már százszor szívesebben ülök le egy jó sorozat elé, mint bármilyen nagyfilmre.

köszönet ezért főleg az HBO-nak, aki úttörőként meglátta a sorozatkészítésben rejlő potenciált, és komoly erőforrásokat fordított az ügyre. az legnagyobb kedvencem a six feet under (sírhant művek), melyet alan ball alkotott. ez az 5 évadot megélt sorozat külön posztot érdemel, csupán azért említettem meg itt, mert a múltkor egy érdekes interjút olvastam mr. ball-lal, aki a kedvenc sorozatairól mesélt, és megemlítette, hogy az AMC-n futó breaking bad-et úgy várja hétről-hétre, mint egy kisgyerek. én ennél jobb ajánlót el nem tudok képzelni, úgyhogy gyorsan utánanéztem a dolognak.
a törénet egy a szakmai sikertelenség és a középszerűség által megtört, enyhén balfasz középiskolai kémia tanárról szól, akinek van egy tizenéves mozgáskorlátozott fia, és a felesége éppen várandós a nem tervezett kislányukkal. az egész tipikus amerikai család a festői albuquerque-ben él új-mexikóban, ami egy félmillió lakosú porfészek a sivatagban.

az első részben a főhősünk megtudja, hogy halálos tüdőrákban szenved és kevesebb, mint egy éve van hátra. laza felütés, mondhatjuk rá, hogy kezdetnek nem rossz. innentől elindul a lavina, ami négy évadon keresztül tart, mivel az emberünk Mr. Walter White szeretne gondoskodni a családjáról, ezért úgy dönt, hogy chrystal meth (methamphetamin) gyártásába kezd egy kibukott junkie tanítványával Jesse-vel, hogy a drog értékesítéséből származó jövedelemmel biztosítsa a hamarosan hátrahagyandó családjának jövőbeni boldogulását.

persze semmit nem mond el a feleségének, hiszen veszélyes üzem a drogbiznisz, amibe nem szeretné beleártani a családját; továbbá a sógora a helyi drogellenes osztály főnyomozója.

folyamatos hazugságok, életveszély, szerencsétlenkedés jellemzi a történetet, de a folyamatos feszültség mellett végigkísérjük a tanár úr személyiségfejlődését, ami igazán lenyűgöző. folyamatosan azon gondolkodtam, hogy én vajon hogyan változnék meg, ha tudnám, hogy hamarosan mindennek annyi? és ami ennél is lényegesebb kérdés:

miért nem viselkedek most is úgy, mintha meg lennének számlálva a napjaim?

a sorozat remekül ábrázolt karakterekben gazdag, részletesen bemutatja a könyörtelen mexikói drogmaffiát, a bűnüldözés tagjait valamint a vevőkört, azaz a drogfüggőket. az egész elég nyomasztó, de egyben rendkívül szórakoztató is, ezért hamar rá lehet cuppanni a témára. 4 évad készült a sorozatból, és szerintem a történet lezárult, de az imdb-n 2012-re is jósolnak újabb részeket. majd meglátjuk!

a magyar RTL Klub is megpróbálkozott az első évaddal. totál szívás. ez volt nálunk a remek címe, és éjszaka játszották a “már mindenki alszik” műsorsávban. így a nézettsége nem cáfolt rá a magyar címére úgyhogy érdeklődés hiányában elmaradt a folytatás.

ez a video egy remek válogatás a sorozatból, melynek az a különlegessége, hogy kizárólag POV felvételekből áll, ahol tárgyakra van rögzítve a kamera:

az alábbi csemegét csak azoknak ajánlom, akik már túl vannak a sorozaton. Gustavo Fring-et a drogmaffia főnökét alakító Giancarlo Esposito avat be minket a sorozat rejtelmeibe. több rövid interjú is található ott, ahol ez. jó szórakozást!

Reklámok

2 gondolat “breaking bad (2008-?): egy zseniális sorozat ajánlója” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: breaking news: breaking bad s05! | bandirepublic

  2. Visszajelzés: köszöntsük az új királyt! | bandirepublic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s