aki nem lép egyszerre… – a konformitásról

mindannyian különleges, egyedi lényként érkezünk e világra, majd a szocializáció során kényszerből elkezdünk idomulni a környezetünkhöz. kénytelenek vagyunk beilleszkedni a társadalomba, mert különben komoly szankciók várnak arra, aki kilóg a sorból. vagy ahogyan apám tanította, amikor bevonultam katonának:

ha elől állsz a sorban, akkor pofán vernek, ha a végén, akkor seggbe rúgnak

ezt mindig is nehezen dolgoztam fel. azt vallom, hogy az egyedi viselkedésem vagy döntésem nem gátolhat mást az ő döntésének végrehajtásában, viszont cserébe elvárom, hogy a saját utamat járhassam.

a konformitás kérdését a társadalomtudósok már jó ideje vizsgálják. az egyik híres kísérletsorozat solomon asch nevéhez fűződik, aki 1955-ben  a stanford egyetemen azt találta, hogy a kísérlet résztvevői egy kérdésre adott felelet után még teljesen egyértelműen helytelen válasz esetén is hajlandóak voltak a többség oldalára állni. azoknál a kritikus kérdéseknél, ahol a többség rossz választ adott, a véleményükkel egyedül maradt résztvevők 37%-a csatlakozott a helytelen többségi válaszhoz.

az egyes résztvevők nagyon különböztek abban, mennyire hajlandóak alávetni magukat a többség véleményének. mintegy negyedük egyszer sem csatlakozott a helytelen véleményhez. egy másik részük viszont szinte kivétel nélkül a többség oldalára állt (8%-uk a kritikus körökben 12-ből 10 alkalommal a többségi, helytelen választ ismételte meg).

az alábbi vicces video is az asch féle kísérlet részeként készült 1962-ben egy kandi kamerás tv műsor számára. röviden arról szól a történet, hogy egy liftben néhány beépített ember szándékosan arccal a belső fal felé fordul, hogy próbára tegyék a beavatatlan tagot. ime az eredmény:

te vajon hogyan viselkednél?

értem én, hogy az evolúció szempontjából sokszor hasznos a csoport tagjainak egymáshoz idomulása, a konformitás, de a jó értelemben vett különbözőség egyrészt új perspektívát nyit a közösség tagjainak számára, másrészt ösztönzi a többieket arra, hogy ők is kinyilvánítsák a saját véleményüket.

nagyon fontosnak tartom, hogy képesek legyünk egy független véleményt meghallgatni, és nem azonnal kinyírni, azt, aki másképpen gondolkodik. jogunk van nem egyetérteni, mivel mindenkinek joga van a saját nézőponthoz. ez érték és nem bűn.

merj kérdéseket föltenni akkor is, amikor mindenki úgy tesz, mintha mindent értene!

hiszem azt, hogy szükség van a különvéleményre. nézd csak meg a történelem nagyjai közül, akik megváltoztatták az akkori világot hányan voltak konformisták és állj ki te is a sorból!

melózz, vásárolj, fogyassz és dögölj meg!

forrás: brainpickings, wikipedia
Bandirepublic | Promote your Page too

Reklámok

4 gondolat “aki nem lép egyszerre… – a konformitásról” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: jogodban áll nem tudni… « bandirepublic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s