minden közhely igaz

vagy nem? azon gondolkodom, hogy vajon az ember életét egy tanulási folyamatnak tekintve miért is kell mindent magunknak megtapasztalni pusztán azért, hogy a végén elmondhassuk: minden közhely igaz.

megannyi ember élte már meg azokat az élethelyzeteket, amiken mi is keresztül megyünk. az ő tapasztalataikból felépült kollektív tudás nyelve a közhely. már gyerekként találkozunk velük, de mi mindig a saját fejünk után megyünk. aztán felnőve mi is ugyanarra a következtetésre jutunk, mint már annyian előttünk, de a következő lehetőségénél ismételten azt választjuk, hogy inkább a saját bőrünkön érezzünk valamit, mintsem, hogy elfogadnánk azt, amit az “öregek” mondanak.

ez egyben az új irányba fejlődés záloga, másrészt viszont időpocsékolás – hacsak nem éppen arra kapunk időt az élettől, hogy újra és újra megtapasztaljuk annak történéseit, s hogy belőlünk mit is váltanak ki azok.

hogyan bírod megállni, hogy ne okoskodjál a gyerekednek a te tapasztalataid alapján? mi a legjobb stratégia, amivel a leginkább tudod segíteni az ő fejlődését? maximum talán annyit tehetünk, hogy átbeszéljük a dolgokat, és elfogadjuk egymást minden egyes ballépéssel a hátunk mögött. ahol szeretet van, ott bármilyen csoda megtörténhet.

szerinted is igazak a közhelyek? ha nem, szerinted melyik nem? oszd meg a bölcsességed!
köszönöm

Reklámok

3 gondolat “minden közhely igaz” bejegyzéshez

  1. Szerintem például nem igaz az a közhely, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Az ember mindent túl él, semmi sem öli meg, csak a halálos betegség vagy egy fegyver. Mindent túlélünk. Sebeket kapunk, és talán az a része igaz, hogy a sebek “helyén” ki-ki a maga módján erősödik, de az élet mindig megy tovább, hogy folytassam egy olyan közhellyel, amit viszont nap, mint nap a bőrünkön tapasztalunk. És ha már itt tartunk, az idő valóban minden sebet begyógyít? Vagy csak hegesít? Vagy talán nem is az időnek van gyógyító hatalma? Hm… Ilyenek a közhelyek: tele van velük a padlás és annak függően tudunk azonosulni velük, hogy milyen tapasztalatokon keresztül találjuk szembe magunkat azokkal. Lehet, hogy másokból például a fenti közhelyek mást váltanak ki…

  2. Jedi képző! Tapasztalni kell önállóan (a lehetőségekhez képest). Nem elvárható, hogy mindent elfogadjanak, hisz fel kell fedezni a valóságot! Nem minden közhely helytálló minden élethelyzetben. Szükség van kudarcara, sikerélményre, bánatra, örömre, veszteségre, bőségre, stb, hogy kiteljesedjenek. A példa amit látnak, érzékelnek a világból rajtatok – szülőkön keresztül meghatározza a sorsukat. Jó példát mutassatok hát!

    szeretettel,
    furi

  3. Visszajelzés: közhely parádé képekkel a boldogság megtalálásához « bandirepublic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s