all blacks’ haka: a legférfiasabb tánc – tesztoszteron fröccs

gyerekkoromban sokat jártam apámmal focimeccsekre. óriási újpest drukkerek voltunk. bár újpest úgy általában még mindig sok szempontból a szívem csücske, de sajnos múltidőben mesélek erről, mert a magyar foci megszűnt létezni. már évtizedek óta inkább az angol vagy spanyol ligák meccseit nézem, bár legjobban a világ/kontinens versenyek vonzanak. mondjuk azok is egyre kevésbé mivel már tényleg az van, hogy 22 db milliárdos celeb a legdurvább stylist által belőtt séróval és divatos mezben primadonnáskodik a gyepen. egyre több a földön fetrengés és a sérülés. nem látom benne a férfias küzdelmet. egyre ritkább a katarzis. c ronaldo meg a tehetségével egyenes arányban ellenszenves.

primadonna

néhány évvel ezelőtt leragadtam a tv előtt egy rugby 6 nations cup előtt. a mai napig lusta voltam teljesen magamévá tenni a szabálykönyvet, de igencsak megtetszett a sport. leginkább a férfias küzdelem lenyűgöző, az állóképesség, a csapatjáték, az önfeláldozás. van valami heroikus a küzdelmekben. a fetrengő focista sztárokat egyébként meg büntetési és nevelési célzattal beállítanám egy rugby meccsre. csak, hogy érezzék a törődést. az lenne az új szabály, hogy minden földön fetrengve töltött percért egy rugby meccset végig kell játszani. szerintem hamar vége lenne a primadonnáskodásnak. c ronaldo könyörögne pepének, hoyg légyszi rúgjál föl, úgy isten igazából!

amire az egész történetet ki akartam hegyezni az a katarzis. s nekem ez már meccs előtt megvolt, amikor először megláttam a méltán híres új-zélandi all blacks csapatát kivonulni a pályára.

velük nem szólalkoznék össze meccs után a pub-ban

ők szerényen az ősi maori bennszülött harci tánccal, a haka-val “üdvözlik” az ellenfelet, csak hogy érzékeltessék mi vár majd rájuk a meccs során. döbbenetes, ahogyan extázisba esnek a játékosok a tánctól. van egyfajta közösség formáló és fanatizáló hatása a rituálénak.

itt az angol válogatott szarja tele a gatyáját már meccs előtt a táncot látva:

ezen pedig tonga ellen produkálnak az urak, de az ellenfél sem rest felvenni a kesztyűt:

itt egy szép fekete-fehár reklámfilm:

az a helyzet, hogy én órákig tudom ezt nézni. a youtube tele van a cuccal. bővebben olvashatsz a dolog hátteréről a csapat oldalán illetve a wikin.

Bandirepublic | Promote your Page too

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s