a föld órája 2012: kapcsold le/ki és ne egyél marhát!

ma este 20:30-kor egy órára lekapcsolják a városban a díszkivilágítást. a föld órája mozgalom 2007-ben indult sydney-ben, s mára globális önkéntes akcióvá nőtte ki magát, amiben budapest is részt vesz. nyilván ettől nem fog megmenekülni a bolygónk az emberi pazarlás következményeitől, de remélhetőleg elgondolkodtat sokakat arról, hogy miként és mire használjuk véges erőforrásainkat.

például biztosan ezerszer hallottad, hogy a stand by üzemmódban lévő készülékek teljes kikapcsolásával már jelentős mértékben csökkentheted az energiafogyasztást. kapcsold le a villanyt, ha nem vagy az adott helyiségben, használj energiatakarékos fogyasztókat stb, stb.

mostanában egyre több szó esik a fölsleges fogyasztás visszaszorításáról. azzal rengeteget tudsz hozzáadni a földünk jövőjéhez, ha nem veszel meg fölöslegesen minden szart, mert akkor az azok gyártása során elhasznált erőforrások nem vesznek kárba, illetve később kevesebb dolog kerül a szemétbe.

én például már évek óta vágyom egy toyota priusra, -aminek a környezetbarátságáról ugyan megoszlanak a vélemények-, de azt mondják az okosok, hogy ha az idősebb, jól működő autódat megtartod még jópár évig azzal sokkal többet teszel a környezetért.

a legújabb trend, hogy az ételpazarlást próbálják visszafogni. a következő évek valószínűleg egyre jobban erről fognak szólni, hiszen az élelmiszer árak az egekben, és egyre többször hallható, hogy a jelenlegi ellátó rendszer nem fenntartható. tudtad-e pl. hogy a japán mezőgazdasági kutatóintézet számításai szerint egy kiló marhahús előállítása annyi CO2-kibocsátással jár, mintha három órát autóznánk úgy, hogy otthon közben minden villanyt égve hagytunk? forrás

ha még nem indítottál átfogó vizsgálatot a pazarlási szokásaid feltérképezése végett, mint mondjuk michigan állam akkor most érdemes átgondolni a fogyasztói szokásaidat.  mondjuk est fél kilenctől a gyertyafény mellett!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s