szabadság, tér, de vajon odaszarik-e a kormányzó?!

az egyik kedvenc közterem budapesten a szabdság téri park. nagyon kellemes, nyugodt időt lehet itt tölteni, ha éppen nem vízágyúkat gyújtogatnak, hogy utána erőszakkal behatolhassanak az mtv büféjébe túró rudiért. ami még egy picit ront az összképen, hogy a kutyások is nagyon kedvelik – érthető okokból – a közteret, ahol a füves részen egyidejűleg 20-25 szokott szaladgálni, és pisálni meg egyebek. ennek tudatában csökken az ember pikinikelhetnéke, hiába kellemes egyébként a város közepén a fűben fetrengeni.

20120512-145245.jpg

a tábla csak tájékoztató jellegű

ma azonban egy váratlan fordulat beálltát tapasztaltam a fenti tábla kihelyezésének köszönhetően. elégedetten dőltem hátra a padon, és éppen azon gondolkodtam, hogy jedi erőmmel milyen hatékonyan megteremtettem a változást az univerzumban, amikor is figyelmes lettem a másik oldalon egy nagyon hülyén viselkedő kutyára, aki 3 éves kisgyerekeket kergetett játszásiból, hátha el tudja venni tőlük a plüssmackójukat. a gyerekek nem annyira a nevettek, a szülők még kevésbé. a gazdák meg pont telibeszarták a dolgot és csak lődörögtek.

néhány perc múlva a park immáron egyetlen kutyája a gazdi attitűdjéhez hasonlóan közvetlenül a pad mellé szart egy méretest, ahol ültünk. a gazdája jólneveltségét fitogtatva elnézést kért, és gyorsan felszedte a csokis brióst a földről.

én mivel megszólítva éreztem magam ártatlanságot színlelve megkérdeztem, hogy látta-e az új táblákat? mire ő:

– igen, tudom, de a kormányzóval(?!) meg van beszélve. azt mondta (a kormányzó), hogy muszáj volt kitenni a tiltó táblát, de ha a kutyások felszedik a szart, akkor nem gond, hogy a parkban sétáltatnak.

– tessék bazmeg?! – mondtam volna a szívem szerint, de helyette csak annyit mormogtam, hogy: – érdekes… – ezzel befejezve az épületes párbeszédet.

de miért van e miatt a magyarság kudarcra ítélve?

a tanulság számomra a történetből, hogy nekünk magyaroknak az ősi sumér istenektől származtatott jogunk van arra, hogy minden- és bárminemű szabályt teljesen figyelmen kívül hagyjunk, és látványosan áthágjunk. főleg, ha “meg van beszélve”. tehát a törvény mindenkire érvényes, de nekem a saját belátásomra van bízva, hogy betartom-e.

ez mindaddig betyáros és csibészes hozzáállás, amíg az tatárok, törökök, osztrákok, németek, szovjetek stb. által ránkerőszakolt elnyomó rendszert vizeljük szemen, de ezek az idők már elmúltak (még akkor is, ha szeretett vezérünk éppen mást hajtogat). és huszon év alatt sem jutottunk el odáig, hogy belássuk, a szabályoknak csak akkor van értelme, ha mi is betarjuk őket, és biztosak lehetünk abban, hogy más is ugyanúgy cselekszik.

gondolj bele, milyen lenne, ha a társadalmi normáinknak megfelelően használnánk pl. a jelzőlámpákat is. nem mernél 60-nal áthajtani a zöldön, mert sosem tudhatnád, hogy ki gondolja éppen keresztiránybanben, hogy rá most éppen nem vonatkozik a piros=tilos jelzés.

jó volna húzni egy vonalat, és az össznépi bizalmatlanságnak végetvetni azzal, hogy onnantól kezdve mindenki betartja a szabályokat, befizeti az adóját meg ilyenek. akkor és csakis akkor volna jogunk arra, hogy kritizáljuk azt a szabályozást, ami egy olyan játéktérre készült, ahol az egyetlen biztos pont, hogy nem fogjuk betartani a szabályokat.

megjegyzés: a szerző szereti a kutyákat

Reklámok

Egy gondolat “szabadság, tér, de vajon odaszarik-e a kormányzó?!” bejegyzéshez

  1. magyarországon a kutyáknak nincsenek megfelelő kifutók építve, nem megfelelők sem…ha lennének, akkor csodaország lennénk, és ott a gazdik is szocializálva lennének, hogy odavigyék a kutyáikat. ennek az országnak “nincs gazdája”, itt nemcsak a politikusok, hanem már mindenki leszar mindent. nem a kutyák…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s