birodalom egészen apró kockákból

tegnap a bizottsági ülésre menet egy életnagyságú storm trooperre lettünk figyelmesek a teréz körút egyik kapualjában, fölötte lego logo lógott. e két rajongott téma együtt már bőven elegendő motiváció volt ahhoz, hogy az udvarban felállított faviskóban lévő üzletet meglátogassuk. és ez remek döntésnek bizonyult.

ők is csak klónok…

belépve úgy éreztem magam, mint 1984-ben bécsben abban a 4 emeletes játékáruházban, ahol a star wars részlegen a méteres millenium falcontól akkora sokkot kaptam, hogy elvesztettem a szüleimet. eltartott egy ideig mire pánikba estem 9 éves létemre az idegen nyelvi környezetben, de a felkutatásomra küldött felderítő droidok hamarosan megtaláltak, ahogy ott zokogok han solo és chewbacca mellett. kárpótlásul a szüleim vettek nekem egy ARF klónkatonát, amivel hamarosan eszetlen nagy király lettem a suliban. akkoriban a legismertebb elérhető sw kegytárgy a trafikban 6 ft-ért kapható fénykép volt, amit szerintem az élelmes mozigépészek hívtak elő az eredeti filmtekercsről.

szóval a bolt azonnal elvarázsolt, és visszarepített a gyermekkorba, ahol még minden elképzelhető és lehetséges volt. a falakon körbe a legkomolyabb használt és új lego költemények – főleg sw témakörben -, kis fiókokban darabra építőkockák, az asztalon egy halom mini figura, mögötte egy relaxált huszonéves srác.

az álom munkahely

az első gondolatom az volt, hogy milyen jó is lehet itt dolgozni! aztán ahogyan szóba elegyedtünk a szimpatikus fiatalemberrel – akiről kiderült, hogy maga a tulaj -, a második, és a sokadik gondolatom is az, hogy igen, ez az ideális munkahely.

elmondása alapján az egész vállalkozás úgy indult, hogy 3 hónappal ezelőtt a barátnője (ma egyben üzlettársa) szülinapjára keresett valamilyen használt lego űrsikló kuriózumot. a nyomozás során önkéntelenül is beleásta magát a lego másodlagos piacába. nem is elégedett meg azzal, hogy megvette a kigondolt ajándékot, hanem elkezdett bolhapiacra járni árulni, illetve régi legokat felvásárolni. közben bekapcsolódott egy barátja is, mint 3. üzlet és tettestárs. meglepte őket a fejlődés rapid üteme, de rezzenéstelen arccal belevágtak egy körúti üzlet nyitásába, ami mellett természetesen a webshop is üzemel, nem beszélve a honlapjukról, illetve a fb oldalukról, amit ajánlott lájkolni.

de mi a tanulság?

nem az ingyen reklám kedvéért írtam róluk (bár a tárgyalt lego poszterből én is elfogadnék egyet csakúgy, mint bolhapiacilag tapasztalt kollégám), hanem mert lenyűgözött, hogy a mindenki által megénekelt válság kellős közepén néhány egyetemista/főiskolás fiatal félelmet látszólag nem ismerve teret enged annak, hogy a hobbijából kinövő vállalkozás szárba szökkenjen. nem kuncsorognak különböző multiknál munkáért, nem gyarapítják a végtelen számú diplomás pályakezdő munkanélküliek táborát, hanem megteremtik maguknak a megélhetést úgy, hogy közben a vevőkörüknek értéket teremtenek, és kiszolgálják egy szűk, de markánsan körülírható kör igényeit.

a legmélyebb tiszteletem a kockabirodalom tagjainak, és sok sikert kívánok nekik a jövőben: az erő legyen veletek!

Reklámok

3 gondolat “birodalom egészen apró kockákból” bejegyzéshez

  1. Érdekes, épp’ tegnap gondoltam rá, ahogy vigasztalhatatlanul zokogtál Bécsben, mint elveszett gyermek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s