eurovízió 2012: hungaro-euro-neuro

svédországban hagyományosan óriási kultusza van az eurovision song contest-nek. érthető mondjuk, hisz ’74-ben az abba nyert pl. a waterloo-val. tegnap is az egész ország lázban égett, mindenki a versenyt nézte és drukkolt, szórakozott.

a dalverseny mint fogalom és az ott felvonultatott zenei stílusok nagyon messze állnak az ízlésemtől, de akinek svéd felesége van, az az évek alatt megkedveli és/vagy megtanulja végignézni a műsort. nekem elhiheted.

THE WINNER IS SWEDEN: 1974

ennek megfelelően figyelemmel kísértem a tegnapi döntőt is, csakúgy, mint a korábbi években. szerintem idén megérdemelten nyert loreen a svéd elóadó. örömmel láttam, hogy nem a politika, hanem a zene volt a főszereplő, bár azt sosem értem, hogy a volt jugoszlávok, akik egy évtizeden át egymást gyilkolták miért szavaznak állandóan egymásra…

ami viszont feltűnt, hogy egy trendet látok kirajzolódni. a magyar produkció, a compact disco csak a 24. helyen végzett, ami magyarázható lenne azzal, hogy az ő szintipop stílusuk távol esik a mainstreamtől, de akkor mivel indokoljuk a fülsértő björk-utánzat albán csaj előkelő helyezését?!

az európaiak hátat fordítottak nekünk. vagy mi nekik?

tavaly az abszolút gay himnusz, eurovision kompatibilis wolf kati dal is csak a 22. helyre volt elég, miközben 2007-ben rúzsa magdi stílusban nem odaillő, de nagyszerű blues száma a 9. lett.

idén kizárólag a külföldön élő magyarok szavaztak magyarországra. egyetlen olyan országtól sem kaptunk pontot, ami nem a történelmi nagymagyarországhoz tartozott.

amikor a magyar dal jó helyezést ér el, akkor egyszerűen meggyőzőnek ítéli mindenki a teljesítményünket. amikor lepontoznak minket, akkor meg elővesszük a politikát mentegetőzésként. ha a politika miatt lettünk majdnem tökutolsók, akkor ez mit üzen nekünk?

nekem azt, hogy az utóbbi néhány évben sikerült villámgyorsan elszigetelődnünk a kontinensen belül. hiába próbálták a compact disco-s fiúk pozitív üzenetükkel megmutatni európának, hogy mi oda tartozunk, a hevesen lengetett magyar zászlók rossz reflexeket indítottak be a külföldi (nem ránk)szavazókban.

bónusz kérdésként feltenném, hogy hány európai országnak van a kormány által kijelölt intendása (felügyelő) a köztévénél, és azok közül hányan voltak tegnap jelen a lihegőben a versenyen?

a jó hír, hogy jövőre kénytelen leszek élőben, a helyszínről figyelemmel kísérni a döntőt svédországban.

5 gondolat “eurovízió 2012: hungaro-euro-neuro” bejegyzéshez

  1. Törökország mikor voltrésze Magyarországnak? Moldovát még talán elfogadom, de a törököket… :D

  2. Visszajelzés: a svéd országimázs és az eurovízió 2013 | bezzeg a svédek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.