harc a kivándorlás ellen: kossuth hm-hm azt üzente elfogyott a regimentje…

több írásom is megjelent izraelről (is) az origo címlapján rendszeresen promótált, méltán népszerű határátkelő blogon, ami a külföldre szakadt és oda szakadni vágyó magyarok történeteit dolgozza föl napi egy felvonásban.

nyilván én is érzékenyebb vagyok az elvándorlás témára most, hogy meghatározatlan időtartamra stockholmba költözött a család. szinte naponta olvasok – jobbára demagóg – publicisztikákat arról, hogy miért mennek el a fiatalok magyarországról. legtöbbször irritál, hogy az otthon élő megélhetési újságírók, akik ahelyett hogy a médiát egy független, az államhatalmat kontrollálni képes hatalmi ággá alakultak volna az elmúlt 20 évben inkább valamelyik oldal mögé állva, a potentátok tenyeréből falatoznak, és a napi igényeknek megfelelően óriási nagy okosságokat böfögnek az éterbe.

munka kell, nem alamizsna

ők azok, akik sosem próbáltak szerencsét sem külföldön, sem egy valódi világ valós versenyszférájában. manapság nyilván a baloldalhoz kötődő orgánumok hisztériáznak a 100 ezres nagyságrendben elvándorló fiatalság miatt, de ma egy meghökkentő emailt kaptam.

a határátkelő blog szerkesztőjét megtalálta a kossuth rádió napközben műsorának készítője, mert – idézem – egy “olyan fiatalt keresnek, aki reménytelennek látta a helyzetet magyarországon, és elment munkát keresni külföldre”.

ez már nem az első jele annak, hogy a jelenlegi hatalom komoly harcot indított a kivándorlás ellen. éppen a határátkelő blogon a múltkor például megjelent egy erősen provokatív írás, amiről mindenkinek egyből az jött le, hogy egy a kormány által fizetett bértollnok produkálta. érdemes elolvasni, ha van egy kis időd – a hozzászólások is tartogatnak néhány csemegét. volt ugye röghozkötő törvény, meg video kampány is, amit most nem linkelnék ide, mert nem ez a lényeg, hanem maga a harc.

amikor beléptünk az eu-ba, akkor arra szavaztunk, hogy a munkaerő, a szolgáltatások és a személyek szabadon áramolhassanak európán belül. most meg rinyálunk, hogy a zemberek élve jogaikkal a jobbat (ne összeévesztendő a jobbikkal!) választják. sokan próbálnak lelkiismeret furdalást ébreszteni azokban, akik elég bátrak ahhoz, hogy európai emberhez méltóan éljenek és dolgozzanak. ők akár a polgári körök mintájára trollkodnak is a határátkelő jellegű fórumokon, sőt most már a közszolgálati rádióban is erről készítenek műsort.

tanmese

tegnap találkoztunk a feleségem stockholmi gyerekkori barátnőivel. a négy csaj közül az egyik new yorkban, a másik koppenhágában, a harmadik budapesten élt az elmúlt sok évben a munkája miatt. közülük csak egy maradt stockholmban, de ő meg finn származású. és a svéd kormány nem foglalkozik izomból az elvándorlás témával, mert ez itt természetes. nyilván minden kormánynak szüksége van adó, és nyugdíjelőleg befizetőkre, de jobb helyeken ezt úgy oldják meg, hogy vonzóvá teszik az adott országot, és legalább annyi külföldi érkezik munkaügyben, mint amennyi bennszülött távozik, és senki nem beszél elégedetlenségről. egyszerűen minden lehetőségnél mindig van jobb, és nem szégyen azt bevállalni, még akkor sem, ha az éppen nem a szülőhazánkban leledzik.

erről az jut eszembe, hogy ott nincs rasszizmus, ahol egyáltalán nem kell arról beszélni. szeretném javasolni, hogy magyarországot tegyük olyan hellyé, ahová szívesen mennek élni/dolgozni a kultúremberek a világ bármely tájáról, és ahol nem kell egyáltalán beszélni a világ legtermészetesebb dolgáról: arról, hogy mindenki oda megy, ahol jól érzi magát.

ha ez nem sikerül hamarosan, akkor pedig kérem, hogy az utolsó magyar, aki elhagyja az országot, az kapcsolja le a villanyt!

Reklámok

6 gondolat “harc a kivándorlás ellen: kossuth hm-hm azt üzente elfogyott a regimentje…” bejegyzéshez

  1. Szia! A Hataratkelon talaltam meg a linkedet, es azt hiszem, teljesen igazad van. En 4 eve koltoztem el Magyarorszagrol – igaz, akkor meg nem a gazdasag/megelhetes hajtott, de ma mar eszembe sem jutna hazakoltozni. Egyreszt a gazdasag miatt, hogy -ne kelljen 70-72 eves koromig, vagy akar tovabb is (mire odaig eljutok, siman lesz a nyugdijkorhatar 80 is, ha igy folytatodik) guriznem a semmiert, hogy aztan ehenhalhassak a nyugdijambol (vagy eloskodjek a gyerekeim nyakan, akiket vagy be merek vallalni, vagy nem). De sokkal inkabb a politika miatt! Mindenki valakinek a valakije, a Parlament kis hijan maga a Dallas/Melrose Place/Baratok Kozt; es mindenki valamilyen formaban a “legutobbi rendszer” szulemenye. Ez utobbi nem is zavarna, ha vegre nyiltan elismernek, hogy igen, apam parttitkar, stb. volt, ezert jutottam be a jobb egyetemre, ezert vagyok most itt. De igy, hogy mindenki sunnyog, es a masikra mutogat… eleg gusztustalan.

  2. Én is a Határátkelőn láttam meg a blogod. Mivel mi is fontolgatjuk a kivándorlást, és jelenleg is Stockholmban vagyunk, kimondottan érdekesnek találom a blogod. Egyébként a cél nálunk is Svédország lenne.

  3. Visszajelzés: 2012 búcsú és köszönet | bandirepublic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s