a halál után is van élet. de mi lesz a facebook profilommal?

te gondolkodtál azon gyerekként, hogy az a sok halott a temetőben egy idő után kiszorítja az élőket a bolygóról?

én elég sokszor töprengetem azon, hogy a föld lakosainak száma hiába mutat növekvő trendet (persze ezt kiskoromban még nem láttam át), a halottak száma folyamatson nő, hiszen minden korábban elhunyt is beleszámít, így egy idő után a sok temető miatt nem marad életterünk. nem tudom, hogy erre egy pszichológus mit mondana, de én sokat aggódtam a dolog miatt.

élettér elmélet ala bandi

talán már akkor meg is fogalmazódott bennem, hogy engem majd hamvasszanak el, amikor meghalok, és szórjanak a dunába gödnél. így nem csupán a kötelező temetői látogatásokat spórolom meg a szeretteimnek, hanem még a következő generációknak is megmentek 2 négyzetméternyi hasznos területet.

a hét elején értesültem arról, hogy a barátomnak váratlanul meghalt az apukája. nem akarok belemenni az ezzel kapcsolatos részletekbe, csupán azért mesélem, mert másnap megláttam, ahogyan a srác a facebookon búcsúzik el édesapjátől.

isten nyugosztalja a felhasználót

nagyon megható volt, de azonnal szöget ütött a gondolat a fejembe, hogy vajon mi történik a facebook profilunkkal, ha úgy adódik, hogy meghalnánk?

úgy éreztem magam, mintha időgépbe kerültem volna, és a gyerekkori aggályaim 21. századi kötösbe bújva felelevenedtek. mi lesz szegény cyber space-szel, az internetes világháló szupersztrádájával a sok halott miatt? ott fogunk mi élők dekkolni a virtuális dugóban? a szervereken nem marad hely a mi fontos adatainknak?!

picit utána olvastam a dolognak. ma ugyebár a facebook a legfelkapottabb közösségi oldal, ezért onnan közelítettem. egy érdekes cikk beszámol egy perről, amelyet két kétségbeesett szülő indított a fb ellen, miután a 21 éves fiuk minden előzetes várakozással ellentétben öngyilkos lett. na nem a közösségi oldal miatt, viszont a profiljának a megtekitnése által próbálnának a gyászoló szülők rájönni, hogy vajon mi történhetett a gyermekükkel. a fb azonban nem hajlandó kiadni a jelszavát a személyi adatok védelmére hivatkozva.

checking out

az interneten ugyebár egy új világ épül, melynek a szabályai sokszor eltérőek a való világétól, illetve mostanában alakulnak csak ki. ez rengeteg előnnyel jár, de felvet bizonyos kérdéseket is. például, hogy ha a fizikai hagyatékot természetes módon megkapják az örökösök (beleértve a kamaszkori szerelmes leveleket, a titkos naplót is), akkor a virtuális dolgokat miért nem?

itt pedig nem csupán a közösségi oldalakról van szó, hanem például a google drive-on tárolt dokumentumokról, az app store accountunkról, bármely szolgáltatóról, ahol akár komoly pénzösszeg is lehet a számlánkon egyenlegként és a többi és a többi… a lista folyamatosan bővül, ahogyan egyre inkább belakjuk a “felhőket”.

kiderült, hogy a facebooknak nincs erre vonatkozó szabályozása, illetve, hogy usa-ban csupán néhány állam törvénykezése tesz említést a virtuális javak örökléséről. a legtöbb helyen a kérdés teljesen szabályozatlan.

nos amíg elgondolkozol te is a lehetséges következményeken, addig elárulom, hogy a mai állás szerint két különböző dolgot lehet tenni az elhunyt hozzátartozó fb profilájával, miután dokumentummal bizonyítottad a halál tényét:

  1. a profil “memorializálása” (erre kérnék grétsy tanárúrtól egy magyar megfelelőt): a profil megmarad az emlékezés kedvéért, de a barátok nem tudnak semmilyen interakciót véghezvinni az elhunyttal, nem posztolhatnak vicces videókat a falára, semmit.
  2. deaktiválás: ez nekem kicsit gyanús, mert azt írják, hogy néhány esetben van rá lehetőség, és ráadásul nem törlik, csak deaktiválják az accountot. mi az a néhány eset? és a többivel mi lesz? kell a befektetőknek a user szám? így biztosan folyamatosan növekszik majd.

minden cégnek egyébként más-más policy-je van a témával kapcsolatban, érdekes utána nézni.

ami biztos, hogy én szeretném, hogy majd a facebook profilomat is hamvasszák el, és szórják utánam a dunába! köszönöm

ezt a bejegyzést robi emlékének ajánlom. nyugodj békében!

Reklámok

6 gondolat “a halál után is van élet. de mi lesz a facebook profilommal?” bejegyzéshez

  1. a facebook a jogos örökösök kérésére halotti nyilatkozat ellenében törli a felhasználó profilját, és minden vele kapcsolatos információt. nem túl bonyolult és gyors az átfutási ideje

  2. mindenesetre nekem furcsa látni egy évek óta halott ismerősömet az iwiwen pl.
    de többeknék megjelent egy kis kereszt, az sokkal megnyugtatóbb látvány. meg valahogy olyan jó is, hogy “gondoskodtak” róla. és az emléke is él.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s