záporka és benetton: a magyar utónév mizéria

anno felmerült a kérdés, hogy az Emilie név ebben a formában létezik-e itthon.

meg úgy általában mi van akkor, ha mondjuk Záporkának vagy Benetton-nak, esetleg Tesco-nak szeretnéd elnevezni a születendő gyermekedet? biztos van erre valami hivatalos, ebből kifolyólag szuperbürokratikus procedúra.

tisztelegjünk kovács tesco emléke előtt!

és van. a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet szabályozza a témát. e rendelet 30.§-ának (5) bekezdése kimondja:„Amennyiben a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről.

a kutatások mai fokán az Emilie név nem szerepel a MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájában. hurrá! az életünk nyilván nem lehet egyszerű.

semmi gond, csak egy szimpla kérvény a hivatalnak, akik megküldik majd a MTA Nyelvtudományi Intézetének Utónévbizottsága részére, ahol jólképzett nyelvész bácsik és gondolom nénik (pl. névtanos, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista végzettséggel) szakvéleményt készítenek a kérvényezett név bejegyezhetőségéről is elbírálják a dolgot.

a fent említett rendelet megfogalmaz néhány könnyen követhető nem túl egyértelmű alapelvet. nagyon vicces és tanulságos. például nem javasolnak márkanévként használt alakokat, de nem ragozom, érdemes belenézni. szóval 14 pontban nem javasolnak az égvilágon semmit, ami egy picit is eltér a megszokottól.

még szerencse, hogy ott a kiskapu. mindez csak a magyar állampolgárokra vonatkozik. ha  z egyik szülő a kérvény beadásakor külföldi állampolgár, akkor ok a zsoké.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s