munka, távmunka és elkötelezettség

a múlt héten jelentette be a yahoo vezetősége, hogy beszüntetik a távmunka lehetőségét a vergődő internetcégnél.

coworking space: munkahely helyett

coworking space: munkahely helyett

magyarországon, a teljes bizalmatlanság légkörében igen ritka az, hogy otthonról is dolgozhatsz havi/heti néhány napot vagy akár teljes munkaidőben. nyilván egyértelmű, hogy a mai technológiák segtségével minden fizikai elemet nélkülöző munka végezhető bárhonnan is.

az alábbi video-n a 37signals-os jason fried értekezik arról, hogyan gátolja a produktivitást a két rettegett M: a meeting és a management.

ő nyilván hazabeszél, hiszen kollaborációs eszközök értékesítéséből él, de azért sok érdekes gondolatot vet föl a beszédében.

szerző- és üzlettársa david heinemeier hansson pedig a quit! múlt heti adásában vendégszerepelt és nagyon élesen bírálta a yahoo döntését. érdemes meghallgatni.

az egyik gondolata megragadott, mely szerint ha középszar cégnél senyvedsz, akkor nem érdemes a közepesnél nagyobb erőfeszítést belefeccölnöd a munkádba, mert annak kizsigerelés és csúnya csalódás lesz a vége. annyira elragadta a hév, hogy később ezt a gondolatot bővebben is kifejtette a blogján.

nem tudom mennyire adekvát egy munkaszerződést bármilyen társas kapcsolathoz hasonlítani, de mondjuk egy barátságban meddig mész el pozitív visszajelzés és kölcsönös megbecsülés nélkül? csak azért mert fizetést adnak még nem várhatják el, hogy a munkásember ridegtartás mellett a legtöbbett hozza ki magábol, hiszen a pénz nem minden.

szerintem a vezetőségnek az a dolga és legfőbb érdeke, hogy mindent megtegyen a dolgozók produktivitásának fokozása érdekében. ha ez abból áll, hogy megspórolnak napi 2 óra ingázást az iroda és az otthonunk közt, ám legyen!

persze nem mindenkinek fekszik az otthoni munkavégzés. én 3 évig toltam otthonról egyedül és eléggé barlanglakóvá váltam, nagyon hiányzott az alkotó közösség. manapság pedig kisbabával itthon nehezen tudok fókuszálni a feladatokra.

azt hiszem itt is az egyensúlyra érdemes törekedni, mint az élet bármely más területén. szóval elég lenne egy héten egyszer-kétszer benézni az irodába mondjuk. vagy el lehet menni az egyre szaporodó közösségi “coworking space“-ek egyikébe, ahol nemkollegák lehetnek a munkatársaid. sokan pedig kávéházi nomádként tolják a karrierjüket nagy sikerrel.

a lényeg, hogy mindenki másképp és más időpontban hatékony. nagy élet- és munkaminőségbeli változást hozhat, ha rugalmasan alakíthatod a napirendeded. ehhez semmi más nem kell, mint egy jó wifi és egy megértő vezetőség.

ne az mutassa a termelékenységedet, hogy hány órát tolsz az irodában, hanem hogy mennyi feladatot végzel el sikeresen!

neked menne a munka otthonról?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s